31 aug - 2023 till 26 sep - 2023

Ståhl Collections tredje stipendiat

Ståhl Collections tredje stipendiat

Vi är stolta och glada över att kunna presentera Ståhl Collections tredje stipendiat.

Erik Öberg född 1987 med examen från Konstfack år 2017. Erik Öberg är verksam i Stockholm och har tidigare ställt ut på bland annat Konstepedemin i Göteborg och Ebelingmuseet i Eskilstuna. I utställningen presenteras ett nyskapat verk av Erik Öberg.

Juryns motivering

Ståhl Collections kulturstipendium tilldelas Erik Öberg för sitt hantverksskickliga och unika uttryck.

I Erik Öbergs konstnärskap förenas det trygga med det frånstötande. Ursprung, skönhet och skörhet speglas i varandra och det blir i Erik Öbergs verk en motsättning mellan det trygga och det okända.  Existentiella frågor vävs samman med vår nutida verklighet i den mjuka formens brutalitet.

Med en tidskrävande teknik frammanar Erik Öberg en organisk ursprunglighet i sin konst. Han har utvecklat ett unikt uttryck där kraft hämtas från de norrländska rötterna och sammanfogas med japansk hantverkstradition. Arbetssättet kräver tålamod, hantverksskicklighet och tid, både att lära sig och i den kreativa processen. Erik Öberg får papprets livlösa materia att transformeras och skapa en helhet som det är svårt att veta om den tillhör fauna eller flora.

Datum: 31 aug - 2023 till 26 sep - 2023