Om oss

Ståhl Collection är ett privat initiativ där konstsamlaren Mikael Ståhl visar upp sin storslagna samling samtida konst. Samlingen visas i Yllefabriken, en av Norrköpings gamla pampiga textilfabriker, och i den första utställningen visas ca 150 konstverk av framstående samtida svenska och internationella konstnärer. Samlingen är en av de främsta privata i Norden och har redan väckt stort intresse långt utanför stadens gränser.

Konstsamlaren Mikael Ståhl

Mikael Ståhl har samlat konst sedan början av 1980-talet. Idag har han en omfattande samling av samtidskonst med helt unika kvaliteter och internationell lyskraft. När Mikael nu visar upp cirka 150 av sina verk i Yllefabriken är det en dröm som går i uppfyllelse. Drömmen om att få fler att upptäcka, uppleva och uppskatta samtidskonsten.

Samlar med passion

Mikaels samling är ständigt växande och har genom åren utvecklats i takt med hans passion för den samtida konsten, från det första verket “Pingvin 7” av PG Thelander. Känslan av kvalitet är genomgående men framför allt är Ståhl Collection en personlig samling som speglar Mikaels intresse för det som utmanar och berör.

Vännen visade vägen

Redan som barn fick Mikael lära sig att uppleva konst, design och arkitektur men det var först under studietiden som intresset växte och blev starkare. I Lund mötte han galleristen Sten Eriksson som väckte Mikaels nyfikenhet för samtidskonst. Med Sten Erikssons hjälp köpte Mikael sitt första större verk 1982 och kom i kontakt med konstnärer som Georg Baselitz och Anselm Kiefer.

Egen utställning lockade

År 2012 visade Mikael upp delar av sin konstsamling på Norrköpings konstmuseum. Initiativet fick fin respons och idén om en egen konsthall tog fart. När den slumrande Yllefabriken fick nytt liv var valet av lokal självklart. I takhöjden, de stora ytorna och den råa, industriella atmosfären såg Mikael en plats som gjord för mäktiga verk och intressanta konstupplevelser.

Ståhl Collection gör entré

När Ståhl Collection nu visas mitt i Norrköpings industrilandskap, väntar här en konstupplevelse av världsklass. Ett attraktivt besöksmål och en utställning som annars hittas i städer som London, Paris och New York. Hit är du välkommen, oavsett om du redan har ett starkt konstintresse eller bara är lite nyfiken. Ståhl Collection finns för dig som vill upptäcka och uppleva samtidskonst.

Målning i Ståhl Collection Konsthall i Norrköping
© Georg Baselitz, Wo ist der Rest?
© Erwin Wurm, Bag Walking

Om konsthallen

Ståhl Collection visas i Yllefabriken, en av Norrköpings vackra gamla textilfabriker. Fabriksbyggnaden och konsthallen präglas av välbevarad industrikänsla med ett fint ljusinsläpp och en fantastisk invändig rymd. Med ett arv som sitter i väggarna bjuder Ståhl Collection på en unik konstupplevelse, mitt i mötet mellan samtid och historia.

Historiskt läge mitt i stan

Yllefabriken har ett centralt läge vid Norrköpings vackra industrilandskap, precis intill Motala ström. Strax ovanför det forsande vattnet reser sig den ståtliga fabriken. Byggnaden är karaktäristisk tegelröd med stora fönster och en tidstypisk enkelhet. I närheten finns museer, caféer, restauranger och vackra promenadstråk.

Yllefabrik med världsrykte

Yllefabriken byggdes i flera etapper under 1900-talets första hälft. De första byggnaderna från 1905 ritades av arkitekten Werner Northun och den nyaste byggnaden färdigställdes under 1940-talet.

Här, i Nyborgs Yllefabrik, skapade generationer av Norrköpingsbor de finaste ylletygerna under mer än ett halvt sekel. Nyborgs slitstarka “blå cheviot” var eftertraktat i hela Europa. Våren 1957 lades fabriksverksamheten ner och det skulle dröja flera decennier innan den slumrande fabriken fick nytt liv.

Ny epok tar sin början

Under åren 2015-2019 omvandlades fabriken till attraktiva bostäder och inspirerande kontor. Idag finns här även Ståhl Collection, ett spännande besöksmål som bjuder på stora konstupplevelser, för såväl Norrköpingsbor som besökare från när och fjärran. Och kanske kan Ståhl Collection ge Yllefabriken ett världsrykte på nytt.

Galleri nedanvåningen Ståhl Collection
© Jockum Nordström, Utan titel / Bildupphovsrätt 2020