Om oss

Ståhl Collection är ett privat initiativ av konstsamlaren Mikael Ståhl som visar upp sin storslagna samling samtida konst. Samlingen visas i Yllefabriken, en av Norrköpings gamla pampiga textilfabriker, och i den första utställningen visas ca 170 konstverk av framstående samtida svenska och internationella konstnärer. Samlingen är en av de främsta privata i Norden och har redan väckt stort intresse långt utanför stadens gränser.

Konstsamlaren Mikael Ståhl

Mikael Ståhl har samlat konst sedan början av 1980-talet. Idag har han en omfattande samling av samtidskonst med helt unika kvaliteter och internationell lyskraft. När Mikael nu visar upp cirka 170 av sina verk i Yllefabriken är det en dröm som går i uppfyllelse. Drömmen om att få fler att upptäcka, uppleva och uppskatta samtidskonsten.

Samlar med passion

Mikaels samling är ständigt växande och har genom åren utvecklats i takt med hans passion för den samtida konsten, från det första verket “Pingvin 7” av PG Thelander. Känslan av kvalitet är genomgående men framför allt är Ståhl Collection en personlig samling som speglar Mikaels intresse för det som utmanar och berör.

Vännen visade vägen

Redan som barn fick Mikael lära sig att uppleva konst, design och arkitektur men det var först under studietiden som intresset växte och blev starkare. I Lund mötte han galleristen Sten Eriksson som väckte Mikaels nyfikenhet för samtidskonst. Med Sten Erikssons hjälp köpte Mikael sitt första större verk 1982 och kom i kontakt med konstnärer som Georg Baselitz och Anselm Kiefer.

Egen utställning lockade

År 2012 visade Mikael upp delar av sin konstsamling på Norrköpings konstmuseum. Initiativet fick fin respons och idén om en egen konsthall tog fart. När den slumrande Yllefabriken fick nytt liv var valet av lokal självklart. I takhöjden, de stora ytorna och den råa, industriella atmosfären såg Mikael en plats som gjord för mäktiga verk och intressanta konstupplevelser.

© Rebecca Ackroyd
©PG Thelander/Bildupphovsrätt 2022

Om konsthallen

Ståhl Collection visas i Yllefabriken, en av Norrköpings vackra gamla textilfabriker. Fabriksbyggnaden och konsthallen präglas av välbevarad industrikänsla med ett fint ljusinsläpp och en fantastisk invändig rymd. Med ett arv som sitter i väggarna bjuder Ståhl Collection på en unik konstupplevelse, mitt i mötet mellan samtid och historia.

Historiskt läge mitt i stan

Yllefabriken har ett centralt läge vid Norrköpings vackra industrilandskap, precis intill Motala ström. Strax ovanför det forsande vattnet reser sig den ståtliga fabriken. Byggnaden är karaktäristisk tegelröd med stora fönster och en tidstypisk enkelhet. I närheten finns museer, caféer, restauranger och vackra promenadstråk.

Yllefabrik med världsrykte

Yllefabriken byggdes i flera etapper under 1900-talets första hälft. De första byggnaderna från 1905 ritades av arkitekten Werner Northun och den nyaste byggnaden färdigställdes under 1940-talet.

Här, i Nyborgs Yllefabrik, skapade generationer av Norrköpingsbor de finaste ylletygerna under mer än ett halvt sekel. Nyborgs slitstarka “blå cheviot” var eftertraktat i hela Europa. Våren 1957 lades fabriksverksamheten ner och det skulle dröja flera decennier innan den slumrande fabriken fick nytt liv.

Ny epok tar sin början

Under åren 2015-2019 omvandlades fabriken till attraktiva bostäder och inspirerande kontor. Idag finns här även Ståhl Collection, ett spännande besöksmål som bjuder på stora konstupplevelser, för såväl Norrköpingsbor som besökare från när och fjärran. Och kanske kan Ståhl Collection ge Yllefabriken ett världsrykte på nytt.

© Martin Wickström/Bildupphovsrätt 2022

Ståhl Collection Stipendium

Ståhl Collection har instiftat ett konststipendium vars mål är att gynna kommande generationers samtidskonstnärer. Stipendiet på 50 000 kr kommer delas ut 10 gånger och är ett initiativ av Ståhl Collection. Syftet är att väcka nyfikenhet för samtidskonsten samt att skapa möjligheter för konstnären att nå en bredare publik och utveckla sitt unika uttryck. Utöver stipendiet kommer Ståhl Collection även förvärva ett nyskapat verk av stipendiaten som visas under angiven tid på Ståhl Collection.

Stipendiater väljs av Ståhl Collection och det går inte att ansöka om stipendiet. Vi tar däremot gärna emot tips på stipendiater. Skicka tipsen till [email protected]

Du och vilken Armé 2019 av Amanda Karlsson. Fotograf: Sofia Andersson

Pristagare

Amanda Karlsson

Ståhl Collections första stipendiat är Amanda Karlsson, född 1989 i Värmland och verksam i Göteborg. Hennes verk har visats på ett flertal utställningar i bland annat Stockholm, Göteborg och Berlin. Hösten 2018 inleddes ett samarbete med Amanda Karlsson som resulterade i konstinstallationen Du och Vilken Armé? som stod klar våren 2019 och kan ses hos Ståhl Collection.

Motivering till Amanda Karlssons stipendium

Amanda Karlsson tilldelas Ståhl Collections stipendium för sitt karakteristiska uttryck. Hennes ”cutouts” fångar betraktarens intresse med sina allvarliga och frysta ögonblick. Oljefärgens jordbundna färgskala ger hennes verk ett lugn men de smått vridna perspektiven utmanar vårt seende på ett fantasieggande och inspirerande sätt. Med handsågade träskivor, ofta i storformat, bjuder Amanda Karlsson in oss i en gränslös, alternativ värld som är både fast och flyktig. Hon bygger upp sina världar med en handfast skicklighet med olja på trä eller duk – världar som balanserar mellan en alternativ fiktiv verklighet och det fysiskt verkliga. Med sina verk söker hon efter ett inre svar på frågan om det finns en grundsanning eller en grundverklighet.

Läs mer om konstnären: https://amandakarlsson.com/duochvilkenarme.html