Den 21 september har operan Parabola and Circula världspremiär i Berlin med Norrköpings Symfoniorkester, och den 25 september framförs den i Norrköping. Mellan dessa datum kommer flera av Norrköpings kulturinstitutioner att gå samman för att på olika sätt lyfta fram denna historiska händelse. Bauhaus-skolan, där operan skrevs, har haft stor påverkan på konst, arkitektur och design – och många av idéerna därifrån lever kvar än i dag. Varmt välkomna att uppleva spåren av denna tid som finns i Norrköping.
Norrköpings Symfoniorkester
Parabola and Circula
Världspremiär av Marc Blitzsteins opera Parabola and Circula. Verket, som skrevs 1929–1930, stoppades av nazismens framväxt, men får nu äntligen liv. Först på Musikfest Berlin 21 september och därefter i De Geerhallen Norrköping den 25 september.
Att en mytomspunnen opera återuppstår nästan 100 år efter att den tystades, är inte bara ett musikhistoriskt ögonblick, det väcker frågor om yttrandefrihet, makt och kulturens plats i samhället. Under dagarna 21–25 september bjuder Norrköpings kulturliv in till kulturupplevelser som speglar just de strömningarna mellan tider, idéer och platser – som Parabola and Circula sätter i rörelse.
Datum: 21 september kl. 19.00
Plats: Berliner Philharmonie, Berlin
Biljett: 15–69 €. Boka här.
Datum: 25 september kl. 19.00
Plats: De Geerhallen, Norrköping
Biljett: 95–455 kr. Boka här.
Norrköpings Konstmuseum och CNEMA
Picassos äventyr – från tryckpress till bioduk
Norrköpings Konstmuseum och Cnema bjuder in till en eftermiddag i Picassos anda – allvarligt, absurt och roligt. Programpunkten inleds på Konstmuseet och avslutas på Cnema.
14:00 Visning på Konstmuseet, Picasso – Genom ökenfågelns öga
Vi tittar närmre på Picassos grafiska verk som är kraftfulla, nyfikna och ibland överraskande ömma. I samma utställning visas även svenskt konsthantverk som rör sig i liknande uttryck och form, med konstnärer som inspirerats av Picasso.
14:45 Fika
15:30 Filmvisning på Cnema, Picassos äventyr
”Konsten är en lögn som visar verkligheten”, sa Picasso. Med detta citat inleds filmen Picassos äventyr från 1978 av Hans Alfredson och Tage Danielsson. I denna surrealistiska komedi gestaltar Gösta Ekman konstnären Pablo Picasso i en berättelse fylld av absurda upptåg och kärleksfulla lögner som skildrar hans liv från vaggan till graven.
Datum: 21 september kl. 14.00-19.00
Plats: Norrköpings Konstmuseum och CNEMA
Biljett: Bokas via Cnemas hemsida.
Norrköpings Konstmuseum och Ståhl Collection
Konst och arkitektur som tagit intryck av Bauhaus-skolan
Upptäck konst och arkitektur som påverkats och tagit intryck av Bauhaus-skolan. Ståhl Collection och Norrköpings Konstmuseum bjuder in till en eftermiddag och kväll i konstens tecken. Besök både Ståhl Collection och Norrköpings Konstmuseum på en biljett.
15:00 – 15:30 Visning på Ståhl Collection
16:30 – 17:00 Visning på Ståhl Collection
18:30 – 19:30 Visning på Norrköpings Konstmuseum
Datum: 24 september
Plats: Ståhl Collection och Norrköpings Konstmuseum
Biljett: 140 kr, köps på plats på Ståhl Collection.
Norrköpings Stadsmuseum
Barnens tidsresa – lek och rörelse i tid, färg och form
Mitt i kubismens formklang och modernismens färgfält öppnas ett fönster mot barndomens värld under tidigt 1900-tal. På Stadsmuseet bjuds barnfamiljer in till att själva kliva in i historien genom lekar som en gång fyllde gator och skolgårdar. Lekar och leksaker som förgyller barnens vardag, under samma tid som Bauhaus-skolan leker fram nya ideal och världen börjar formas och formges på nya sätt. För barn i alla åldrar.
Datum: 21 september och 23–25 september kl. 11.00-16.00 (torsdag 11.00-20.00)
Plats: Norrköpings Stadsmuseum
Biljett: Fri entré
Utställningen Moa Martinson – Åter till Industristaden
Norrköpings stadsmuseums tillfälliga utställning lyfter fram Moa Martinson – en av Sveriges främsta arbetarförfattare. Moa skildrar i realistisk, osentimental stil fattiga kvinnors livsvillkor och glädjeämnen under 1900-talets framväxande industrisamhälle. Detta var något helt nytt.
I centrum står hennes författarskap – ett konstnärligt projekt. De vardagliga händelserna i ger liv till den nya formen och i berättandet: arbetsdagarnas hårda slit, känslan i kroppen vid barnafödelse, svält och livets glädjeämnen. Den växande industristaden Norrköping fylls av kött och blod av Moa Martinsons texter. Här höjs blicken, här läggs grunden för ett annan form av liv med rättigheter, möjligheter till förbättrade livsvillkor för nästkommande generationer av kvinnor och män.
Datum: 21 september, 23–25 september kl. 11.00-16.00 (torsdag 11.00-20.00)
Plats: Norrköpings Stadsmuseum
Biljett: Fri entré
Stadsvandring: Vandra i Moa Martinsons fotspår
Gå en guidad stadsvandring i Moa Martinsons fotspår. Visste du att flera av Moas böcker handlar om hennes egen uppväxt och utspelas i den tidiga industristaden Norrköping?
Många karaktärer i hennes texter är stolta arbetarkvinnor, av alla slag med olika bakgrund, ofta inflyttade från landet till stadens något friare försörjningsmöjligheter. Arbetarförfattaren Moa Martinson skildrar utan filter, förra sekelskiftets och det tidiga 1900-talets Norrköping. En industristad som präglas av hårda arbets- och livsvillkor för stadsbefolkningen. Böckerna är fyllda av kärleksfulla, osentimentala människoporträtt och målande beskrivningar av dåtidens Norrköping. Än idag är det möjligt att se och uppleva platser och byggnader som har en central roll i Moa Martinsons böcker.
Datum: 23 september kl. 15.30
Plats: Norrköpings Stadsmuseum
Biljett: 90 kr, boka här eller via tel. 011-15 26 20
Norrköpings Stadsbibliotek
Program meddelas senare.